KLAM 8 konfekcionálógépek méretszórása

A hiba oka lehet:

  • beállítás
  • takarítás
  • pneumatikus
  • mechanikai
  • elektromos
A különféle anyagok esetenként eltérő beállításokat igényelnek. Ez az anyagtipustól függ.
Azaz LDP, HDP, LLDP tartalmú PE  ,PP, Cast fólia, BOPP , PET, stirol,akril , karton, hullámlemez , habfólia, légpárnás fólia, többrétegű fóliák, coex fólia, laminált fóliák, stb.
Ezek a beállítások a következőek adagoló gumihenger összeszorítása, adagolási sebesség, felfutási -, lefutási idő, a fólia feszessége, antisztatizáló intenzitása. (nem szabad szikráznia.)
Ha az adagoló henger koszos, parafin rakódik rá, akkor megcsúszik a fólia a hengerek között, és méretszórást okoz. Denaturált szesszel, vagy más , a gumit nem bántó tisztítószerrel távolítsuk el a szennyeződést. Az antisztatizáló szikrázásakor a frekvenciaváltó megállhat. A fegyverzetre lerakodott szöszök eltávolítása segíthet.
A fólia feszességét a lengőtárral tudjuk beállítani. Ha túl feszes a fólia, akkor induláskor megszúszhat a fólia a hengerek között,  A nyomásszabályzóval a kívánt feszességet be tudjuk állítani. Ellenőrizzük, hogy a lengőtár mozgása egyenletes, és mindkét irányba azonos nyomással (erővel ) mozgatható.
Leggyakrabban mechanika probléma okozza a méretszórást.
Ellenőrizzük, hogy az adagoló hengerek között nem tud-e megcsúszni a fólia. A fóliát adagoló hengerek összeérnek -e mindenütt, és a rugózásuk is könnyen mozog.
Az adagoló motor, és a hengerek közötti hajtáslánc nem szabad hogy kotyogjon,  Az ékszíjtárcsákat rögzíttő csavarokat húzzuk meg. A fogasékszíj fogait ellenőrizzük, néha leszakad néhány, és ez méretszórást eredményez. A kifúvás csöve ha elhajlik, akkor hozzá érhet a gumihoz, nehezen lehet csak a hengert forgatni. Be kell állítani a csöveket.
Ugyan ez történik, ha az adagoló henger elmozdul az Y csapágyakban oldal irányban. Ha megfordul a csapágyban a tengely, akkor lekopik a tengely átmérő-  Ha ez  nem 25 mm, akkor fel kell hegeszteni, felszabályozni…
Az adagoló motor hűtőventilátorának állandóan forogni kell, A motor elektromágneses paraméterei a hőmérséklettől függenek. Motor még nem hibásodott meg. Legfeljebb csapágyat kell cserélni, ha nagyon zörög.
Elektromos hibák
Antisztatizáló valahol szikrázik, áthúz. letestelődik. Ez zavarhatja a vezérlőt, és a frekvenciaváltót is. Kapcsoljuk ki a frekvenciaváltót és ellenőrizzük a méretet. Ha a frekvenciaváltót relével indítjuk, akkor a relé hibája okozhat méretszórást… A frekvenciaváltó pontossága 15000 óra üzem után csökkenhet. Ekkor cserére szorul.
A vezérlő tápfeszültsége ha nem stabil, akkor a beállított adagolási idő változni fog. Tápegység cserével megoldódik. Kontakthibák is okozhatnak méretszórást. Próbáljuk meg lecserélni a vezérlőt. A hőfokszabályozó mágneskapcsolója ha nem kapcsol hibátlanul, akkor szikrák keletkezhetnek, ami bezavarhatja a vezérlőt, és a frekvenciaváltót.   Cseréljükk le a mágneskapcsolót. Szilárdtest relé nem okoz hálózati zavarokat.